miercuri

nesomn

Fug de somn cu zilele, mă ascund de el după o perdea toxică de fum sau prin filme ori pur şi simplu prin hăţişurile minţii mele. Refuz somnul precum o frigidă excesul de carne vascularizată-n sânge, cum refuză vegetarienele o şaorma cu de toate. Şi nu că nu m-ar odihni sau că nu mi-ar face bine, dar e ca ultima uşă dintr-un labirint care mă întoarce exact din locul din care am plecat, la trezirea precedentă.

Mi-aş lua nişte haine ponosite pe mine, aş face plinul la maşină şi-aş plecaa hăt departe. M-aş duce să-mi tin promisiunea în Moldova, la mormântul bunicii. A murit la începutul anului, de ziua mea au îngropat-o.. nu m-am supărat cu asta..nu îmi plac zilele mele ba chiar îmi place să ma mint că am stagnat un an, că n-a observat nimeni c-am mai îmbătrânit. Mă temeam de moarte de la zece ani cred. Tot mă gândeam cum o să fie când o să-mi dispară cineva drag, dar anii au trecut mulţi şi totul a fost bine. Deşi grav bolnavă la pat, rămânea afabilă şi se bucura din plin în rarele momentele când veneam pe la ea. A murit la optzecişiopt de ani cred şi deşi toată lumea îmi zicea să nu plâng nu-mi puteam opri jalea, nu plângeam că a murit, plângeam că nu mai e.

Aş lua flori muulte cum îi plăcea să aibă şi le-aş aranja frumos. M-aş pune pe-un vecin de-al ei în fund, cu ceva de baut şi de fumat la îndemână şi-aş vorbi cu ea.
 Ce să-ţi zic mamaie..adevărul? Nu vreau să te necăjesc. E bine totul.. nu te-am visat, se zice că ai murit împăcată. Îmi e dor de matale, la toţi ne e, tataie e bine, pe la biserică mai mereu. E supărat pe mine că nu am serviciu,  a lu` Iordăchioaiei are, e badigard. E şi mai înalt şi mai solid, nu era mofturos ca mine la mâncare. Da o să mai stau cu el să-l ajut, i-am aduns nişte haine, sunt de firmă o să fie cel mai smartcasual din parohie. Nu nu m-am împacat cu ea mamaie, asta e...dar am rămas prieteni. Îmi pare rău că n-ai cunoscut pe altcineva, dar nici ea nu mai e. Sunt bine mamaie, nu, nu.
Hehe să vezi matale cănd oi muri eu cum o să crească vănzările la haine fumeieşti de doliu, o să golească dragonul roşu şi cum o să ma jelească mase întregi de o să le trebuiască aprobare de la primărie să se strângă laolaltă. Dacă-ţi zic... hoarde. Sau aşa, nimeni... ai dreptate. Da o să mă viseze tare, căci eu n-am cum să mor împăcat.
 E şi perioada asta acum, cu sărbătorile, cu decembrie, cu Sfântu Sfânt, cu brăduţ cu mândruţ cu hai să ne ţinem de mână să-ţi miros scorţişoara..bleah. Eram pe o scară rulantă pe la Unirii şi în faţa mea s-au gasit unii să fie afectuoşi. Daa cu eu te iubesc mai mult, cu hai închide tu. Îmi venea să-i plesnesc nu alta. Să-i zic fraierului că stă cu el din interes şi s-o anunţ pe iubibilă c-a fost înşelată ieri. Şi ei răutăcioşi să-mi replice că da ştiu dar e decembrie şi că nu pot să se despartă, şi oricum au plătit petrecerea de revelion.
 Nu ştiu mamaie ce fac de revelion... mă joc la calculator.
Ce vroiam să-ţi zic..că n-am vazut nicăieri dragoste cum era la matale cu tataie. Nicăieri. Sunt slabe poveşti de dragoste, imitaţii nereuşite... borhot cum ziceai matale. V-am văzut mereu împreună, nu vă certaţi, caterinca mereu intre voi şi voie bună. Am pus mult timp asta pe faptul că sunteţi oameni de la ţară mutaţi într-un oraş simplu de provincie, din alte vremuri şi ca iubirea voastră e rodu unei simplităţi rurale. O relaţie edenică ce merge nocondiţionat înainte, ca un bulgăre de zăpadă prăvalit la vale ce adună omăt şi inevitabil creşte, în marime, în viteză. Frumos. Tare îmi doresc la fel. Da oare cum era tataie dacă nu lucra pe şantier ci într-un birou cu zece corporatiste plictisite de viaţa de familie şi în veşnică cautări de reconfirmări că sunt frumoase, că sunt dorite. Sau matale cum nu te-ai gândit că alt.. cetăţean hăhă.. îţi aduce mai mulţi bani, îţi ia baticuri mai multe, sforăie mai puţin. Da vă certaţi şi voi: că nu s-a acrit borşu, că nu s-a ouat găina, că dă la porumbei prea mult..dar cum se face ca nu dura un ceas şi vă zâmbeaţi precum şcolarii-n recreaţia mare?
Oamenii acum se ceartă şi se despart definitiv pentru te miri ce... şi îi mănâncă-n curu creierului ganduri de schimbare, de înşelat, de despărţire. Îm, de ce?

Uite că sunt acum aici, îmi aduc aminte de copilărie, de cum îmi păreau toate mari, de nucul ce ignora canicula şi ne umbrea toată curtea. De pomii fructiferi din grădină sub care pe o pătură stăteam şi citeam tot felul de cărţi proaste ce-mi dădeau stări bune. De câinii ce se bucurau nebuneşte când mă vedeau sosind la începutul verii, ştiind că o să fie scăpaţi de lesă şi că o să capete şi carne.
Daa erau atâtea de făcut, atât de mult de umblat, atâtea de trăit.
Hehe, apoi în adolescenţă când se strângeau fetele pe stradă, care mai de care mai aranjată, mai parfumată, jurăndu-mi că peste sărutul nostru de anu trecut nu s-a mai aşternut altul.
De frumoasa brunetă ovreică, care îmi zicea că peste doi ani o să fugă cu mine, de prietenii ce săreau la bătaie pentru mine chiar dacă eram un moldovean de la Bucureşti.
Toţi vroiau să mă bată în gura aia cu care vorbeam fără accent şi cu care le pupam fetele. Fetili lor.
Eh nici acum nu-mi merge rău, nu mă plâng mamaie. Le vrăjesc, ma joc cu minţile lor, le bag în cap cuvintele mele. Cuvântul are o putere magică..doar că aiurit cum sânt mai încurc poţiunile.
Daa..ştiu cum te-a cucerit tataie. Şi-a băgat mădularu printr-o gaură în buzunar, apoi te-a păcălit că are bomboane acolo şi te-a invitat să bagi mâna să iei. Nu pot să fac aşa mamaie, cine te buzunăreşte azi pentru bomboane. Da mamaie, îmi amintesc ce mi-a zis doctoriţa când m-a dezbrăcat şi mi-a făcut injecţie.. hehe.. auzi auzi.
O să-i zic aşa fetei: îmi place cum îmi zâmbeşti în colţul gurii, îmi place cum îmi zâmbeşti din ochi dar cel mai mult îmi place zâmbetul ce-ţi apare între sân şi subţioară când stai ruşinată cu mâinile împreunate în faţa mea.
Da mamaie tre să-i placă, dacă nu mi-o bag pe crac şi îi zic că am bani, că nu-s aşa sapiosexual.
Apoi o să-i fac poze goală, şi din poze stenciluri pe perete-n sufragerie. Apoi văruiesc şi fac altele şi mai frumoase. Da mamaie, goală pe pereţi. Da am şi icoană pe alt perete. Dacă vine popa, lipesc nişte ziare pe post de lenjerie nu-i bai.





.. mă culc, sărut mâna.

[mamaie]
[nepotu]

8 comentarii:

  1. te-au visat ale fiind viu, apoi mort...

    RăspundețiȘtergere
  2. redfire11:40 p.m.

    Catre tine : Unii fug de somn si altii catre somn.
    In somn evadezi, e cel mai bine. E liniste. Si daca-i haos, nu-i bai, stii ca e doar un vis.
    Te asteapta dimineata vesela si cruda. Mai cruda decat un adevar.
    Catre mamaie: Mamaia lu' baiatu' asta, fii langa el, pare ca are nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat mi-as dori sa am si eu o mamaie.
    Esti tare norocos ca ai avut-o pe mamaie atata vreme alaturi de tine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las că o să compensezi. Îţi doresc să ajungi tu o mamaie buna, cum a fost bunica mea :)

      Ștergere